Cheile acestui salt al capacităţilor de stocare sunt copolimerii, o varietate a structurilor polimerice obişnuite dar care au proprietatea de a se alinia singure în structuri liniare, şi tiparul nanometric, care permite trasarea pistelor circulare ale unui hard-disk prin utilizarea unor matriţe fabricate cu ajutorul copolimerilor. Prin acest proces tehnologic, Hitachi Global Storage Technologies poate fabrica platane ale căror piste au o grosime de 10 nanometri, dublând astfel capacitatea unităţilor de stocare actuale.
Ideea utilizării copolimerilor pentru trasarea circuitelor electronice sau a pistelor unităţilor de stocare datează din 2008, când cercetătorii de la Nanoscale Science and Engineering Center (NSEC) din cadrul University of Wisconsin - Madison au prezentat pentru prima dată această oportunitate. Hitachi Global Storage Technologies au dezvoltat această idee şi, în colaborare cu Molecular Imprints Inc, au descoperit o soluţie pentru generarea unor şabloane circulare în locul celor liniare, care vor fi utilizate ulterior într-un proces de litografie nanometrică pentru trasarea a nu mai puţin de un trilion de sectoare magnetice pe un singur platan.
Conform declaraţiilor, tehnologia ar putea avansa pentru a permite realizarea unor piste şi mai subţiri, însă data la care vom vedea primele hard-disk-uri comerciale este încă necunoscută.
Sursa: go4it.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu